Sunnuntaina tzolkinin aisteja aktivoivassa kentässä siirrytään näköaistin puolelle. Luotatko siihen mitä ympärilläsi näet? Ehkä kannattaisi, sillä suurin osa siitä on mitä todennäköisimmin omaa luomustasi. Sitä, mitä aiemmin olet ajatellut ja halunnut elämäsi olevan. Sen takana olisi hyvä seisoa suoraselkäisenä. Alkuperäisen luovan ajatuksen ja sen fyysisen ilmentymän eroavaisuudet tai jonkin kaipaamasi asian poissaolo voi puolestaan kertoa siitä, että olet sortunut aivan liian moniin kompromisseihin eli seurannut enemmän muiden mielitekoja, kuin itsesi syvempiä toiveita.
Monet näkemämme rakenteet ja toimintamallit ovat aikain saatossa syntyneitä kollektiivisen luomisen tuloksia. Ne on luotu yhdessä, yhteisten intressien ja sopimuksien pohjalta. Monet näistä asioista kuuluvat edelleen yhteiskuntien ja talouden kivijalkoihin, joiden vaikutusvaltaa ja vakautta ei haluta horjuttaa. Kuitenkin ihminen omine käsityksineen ja uskonkappaleineen kehittyy ja muuntuu. On enemmänkin näköharhaa, että maailma muuttuisi. Maailma ei voi oikeasti muuttua ellei ihminen ensin itse tee sitä ja toteuta muutosta. Tosin virran mukana kulkeva ajopuukin kirjoittaa oman energiajälkensä virtaa ja voi synnyttää suman joen mutkaan, mutta tällöinkin kysymys on enemmän kollektiivisemmasta tapahtumasta, kuin yksilön tietoisesta valinnasta. Illuusio perustuu siihen, että kovin harvat ovat vielä olleet todellisen muutoksen vetureina. Suurin osa meistä kun tulee perässä matkustajavaunussa odottaen tarjoilua ja viihdykettä, ja vieläpä moittien asiainhoidon heikkoa laatua ja väärin valittua suuntaa.
Periodi peräänkuuluttaa oikeaan suuntaan katsomista ja näkemisen taitoa, sekä myös nähdyn tulkintaa. Aisteista erityisesti näkeminen menee vahvasti tunteisiin ja ihonalle varsinkin silloin, kun vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta havaitaan. Silti monet nykyhetken ongelmat juontavat juurensa haluttomuudesta nähdä totuutta ja sen seurauksia. Onneksi muutos omalla kohdalla on aina mahdollista. Minkä tahansa epäkohdan voi olankohautuksen sijaan ottaa luupin alle ja katsoa, mitä itse voisi asialle tehdä. Mielipiteellä on merkitystä, useammalla samansuuntaisella vielä enemmän.
Aktiivisuudelle on hetkensä ja oma panos olisikin hyvä saada kiinnitetyksi johonkin itselle merkittävän asian taakse. Lohikäärmettä ajaa eteenpäin halu palvella itseä ja elämää. Oikeastaan ne ovat sille yksi ja sama asia. Jollain tasolla ympyrät voivat sulkeutua ja paluu juurille henkisesti tai fyysisestikin tuntua todelliselta. Tällaisessa tilanteessa voi yllättyä, kuinka lähellä onkaan kaikenaikaa ollut niitä asioita, jotka nyt myöhemmin ovat tulleet kaikkein merkityksellisimmiksi. Aika ja maailma ovat odottaneet sadonkorjuun hetkeä, sitä että löydät ja toteutat itsesi siinä missä olet.
Maya-astrologi Esa Hyppönen