Hedelmällistä kasvupintaa hakevat ajatukset ovat sitä aidointa Siemenen vuoden siemenviljaa, jonka kylvämiseen alkava lohikäärmejaksokin antaa virikkeitä. Vaikka edeltävä myllerrystä tuonut myrskyn vuosi menikin, on alkaneen aaltojakson sisältö vielä 22.8 asti myrskyn kannattelema. Kovimmat puhurit ovat siis rauhoittuneet, mutta virinneiden muutosnäkemysten jälkimainingit yltävät hiukan pidemmälle, kuin mitä moni on ehkä toivonut. Nyt kuitenkin tarkastellaan kriittisesti kaikkia niitä lupauksia, joita varsinkin itselle on tullut annettua. Pitävätkö uudistumiseen ja loppuun saattamiseen tähtäävät päätökset, vai jätätkö sittenkin oven raolleen sille vanhalle kipuilevalle minällesi ja sen tavalle saada ravintoa elämändraaman sisältöön leimautumisesta.
Monet jutut rönsyilevät ja etsivät otetta eri suuntiin kallistuville versoilleen. Ajatusten kantavuus tulee testiin entistä konkreettisemmin. Mikä pysyy pystyssä ja mikä pönkittämisistä huolimatta tuntuu kuihtuvan käsiin? Ilmapiiriin on latautumassa kilpailuhenkisyyttä, jonka johdosta jonkinlaista ja arviointia ja vertailua on lähes pakko alkaa tehdä, hallitun järjestyksen säilyttämiseksi. Lohikäärmeen kriittinen mieli toimii tässä kaksiteräisenä miekkana. Se voi pitää yllä mielenkiintoa ja suorittamisen nälkää tavoitetasoa nostamalla, mutta vaatimalla liikaa pysäyttää prosessit alkuunsa. Oman vastaanottokyvyn tasoa on pidettävä silmällä, jottei liian isoja paloja tulisi haukattua kerralla.
Pelkkä puutarhan vehreys ei siis vielä takaa tietä hyvään satoon ja menestykseen. Ympärille kasautunut runsaus voi yhtä hyvin eksyttää ja tukahduttaa, kuin tarjota tajuntaa avartavia vastauksia. On kyettävä myös valikoimaan ja kitkemään pois niitä aineksia, jotka eivät tässä tilanteessa voi antaa hankkeille niiden tarvitsemaa tukea. Vähistä vaihtoehdoista on luonnollisesti helpompi valita, mutta silti päättäväistä asennetta asioiden vauhtiin saattamiseksi ei voi korvata.
Selkeän mielikuvan saaminen tilanteesta tai esillä olevasta ongelmasta on jakson aikana yhtä tärkeää, kuin sen tulkinta ja suhteuttaminen omaan elämäntilanteeseen. Vaikeuksien verhot tulevat kärkkäästi peittämään tavoiteltuja näkymiä, mutta niiden tarkoitus onkin, että riuhtaiset ne syrjään nähdäksesi niiden takaa avautuvan toisen todellisuuden. Voit aivan hyvin pysähtyä mutta älä lamaudu, vaan pidä silmät auki. Kaikki kuvat eivät kerro koko totuutta, jos et malta antaa niille riittävästi aikaa ja huomiotasi.
Näköaistin hallitsemalla jaksolla kuvien tulkinnat vaativat erityishuomiota. Useinhan näemme sen, mitä haluamme nähdä. Tässä mielessä näköaisti on syvälle kulttuuritaustaan upotettu aisti. Meitä on opetettu näkemään tietyllä tavalla ja huomaamaan näkymästä tiettyjä korostettuja asioita. Evoluution myötä meille on kuitenkin kehittynyt huomattava määrä aivokapasiteettiä tulkita näkemäämme monipuolisemmin. Kollektiivisen ja yksilöllisen näkemisen yhdistäminen voi tuottaa kognitiivisia läpimurtoja ja auttaa ymmärtämään ykseyden luonnetta, eli kuinka se pyrkii tulemaan näkyväksi ympärillämme ja etenkin meissä itsessämme.
Ehdollistetuista ja rajoittavista ohjelmoinneista olisikin hyvä tulla tietoiseksi, sillä useimmiten ne vain vievät syvemmälle harhakuvien ja luulojen maailmoihin. Näkymäkenttään on mahdollista saada avara kuvakulma ja tämä kuuluu myös jakson globaaliin luonteeseen, vaikka siihen ponnistetaankin ongelmien juuritasolta. Kun mahdollisuus asioiden avaamiseen tulee, se kannattaa tehdä vähintään tarkastelutasolla. Kiinnostumalla ympäristöstämme voimme saada siitä esiin paljon enemmän, kuin sen mitä oletamme tai odotamme näkevämme. Kunnolla nähty ja tunnistettu voi siten jalostua arvokkaaksi kokemukseksi ja sitä myötä elämyksiä tuottaviksi oivalluksiksi.
Näkeminen menee muita aisteja vahvemmin tunteisiin ja siksi havainnoinnin kohteisiin ja niiden tulkintaan on päästävä pintaa syvemmälle. Vaikutelmat saattavat muuttua radikaalisti. Vaikka kokonaiskuvaa koetettaisiin tietoisesti pitää piilossa tai hajottaa ympäriltäsi, koeta kohdistaa puolueettomuutta korostavaan näkemykseen. Voitko asemoida itsesi tilaan, joka yhdistää enemmän kuin erottelee? Roolien ja tapojen eroavaisuuksista huolimatta kenenkään ei tarvitse tuntea itseään syrjityksi.
Maya-astrologi Esa Hyppönen