Maya-kulttuuri kukoisti Väli-Amerikassa ajanlaskumme alun molemmin puolin. Mayat olivat asiantuntijoita ajasta, taivaankappaleista, niiden välisistä suhteista ja liikkeistä. Arkeologit ovat löytäneet mayojen pyramidien ja temppeleiden sijaintipaikoista yhteyksiä ajan ja taivaankappaleiden seuraamiseen. Mayat pääsivät ilman teknisiä laitteita tarkkuuteen, jota nykyajan tiedemiehet suuresti ihmettelevät ja ihailevat.
Länsimaisen käsityksen mukaan aika liikkuu suoraviivaisesti. Näin meille syntyy illuusio menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Nykyinen, Babyloniasta peräisin oleva ajanlaskumme, perustuu tähän lineaariseen ajatteluun. Aikamme on pilkottu sekunteihin, minuutteihin ja tunteihin. Palkkatyön kautta se on sidottu myös rahaan - toisin sanoen: olemme joutuneet ajan vangeiksi.
Mayat ymmärsivät ajan paljon laajemmassa merkityksessä. He näkivät ajan liikkeen tässä ja ikuisesti liikkuvina sykleinä. He tiesivät, että maan ja taivaan liikkeet noudattavat ympyrän muotoa. Maa kiertää akselinsa ympäri joka päivä. Kuu kiertää maata ympyrän muodossa. Maa kiertää aurinkoa ja aurinkokunta kiertää linnunrataa ympyrässä. Mayat ajattelivat, että muun luonnon tapaan ihmisen elämässä tietyt asiat toistuvat samankaltaisina ajan pyörässä.
Mayojen tiedetään aikanaan seuranneen ainakin seitsemäätoista eri kalenteria. Kullakin kalenterilla oli oma käyttötarkoituksensa. Kalenterit auttoivat tutkimaan ihmisen suhdetta paitsi aurinkoon ja kuuhun, myös esimerkiksi Venukseen, Siriukseen, Orioniin ja Pohjantähteen. Mayat näkivät ajanjaksojen luonteen kalentereiden avulla ja käyttivät tietoa asioitten profeetallisessa ennalta näkemisessä. Heidän kerrotaan tienneen mm. espanjalaisten valloittajien tulemisen etukäteen.
Mitä me sitten voimme saada mayojen ajanlaskusta ja kalentereista? Jos haluamme - ajanlaskun ja kalentereiden avulla voimme rytmittää oman elämämme ajan kulloisenkin laadun mukaisesti. Näin tekivät muinaiset kansat, jotka elivät sopusoinnussa luonnon ja itsensä kanssa. Voimme myös oppia ymmärtämään päivien ja pitempien ajanjaksojen luonnetta kokonaisvaltaisemmin. Mayojen mukaan jokaisella päivällä ja vuodella on oma laatunsa ja merkityksensä. Se ilmenee tiedon, tunteiden ja elämysten muodossa ns. energiana. Voimme käyttää kalenterin seuraamisessa kaikkia aistejamme ja olemuksemme tasoja, intuitiota, tunnetta, taiteellista luomisvoimaamme ja älyämme.